Azt fogadjuk el, amire nincs is igazán szükségünk

Kevés dolog van a e földön, amit könnyen és egyenes úton be lehet bizonyítani, hogy az világossá is váljék mások, és nem csak a magunk számára.

Azonban, ha nem akarunk örökkön örökké ugyanazzal a problémával szembesülni, jobb ha minél előbb elkezdjük megoldani, kerüljön az bármibe.
Ki az, aki azt szeretné, hogy a saját élete a távoli égbolton látszódó sasként húzzon el felette, ahelyett, hogy a saját épülésére szolgáló dolgokat tehessen, azokkal élhessen. Ha abból indulunk ki, hogy a dolgoknak megvan a maga rendje, menete, amit ha elfogadunk, talán kevésbé érhet bennünket személyes sérelem, miközben egyre elmélyedve a megoldáson dolgoznánk.

Az élet sodra az, ami nem engedi ezt az igenes alapvető jogot megismerni már a kezdetekkor, pláne ha ennek valamiképp egyfajta hátrány a legfőbb gátja, az legalább aggályos, mert ennek tudatában felépíthető az a saját viszonyrendszer, amivel annak biztos tudatában, másokat nem bántva léphetünk előre, vagy épp hátra, ahogy ezt a belső érdekünk megkívánja.
Az érdek, a saját nem szitokszavak, például itt a szendeség a háttérben meghúzódó nyomós ok nélkül egy ez ellen, és önmagunk ellen való tulajdonság, amit és amiket le kell vetkőzni. Elfogadjuk amit a világ kínál, éljük azokat a lehetőségeket, melyekkel bármely más embertársunk is él, de az egyáltalán nem életszerű, hogy ezeket a dolgokat tekintjük létünk központjának, e köré szervezzük az egész életünket. Ennek pontosan fordítva kellene lennie. Akkor menni el szórakozni, mikor értelmesen tudjuk ott eltölteni az időt, vagy kissé köznapiasan is megfogalmazva, kedvünk támadt hozzá.

Azt fogadjuk el magunknak, amire nincs is igazán szükségünk, és azt fogadtatjuk el másokkal, amiből mi magunk nem kérünk.

A szükség nagy úr, sok mindenre képes rábírni az embert, amit normális helyzetben észre sem venne, mint lehetőség, megoldás. Ha odafigyelünk látható lesz, hogy a világ ilyen helyzetekben tárja ki azokat a kapukat a legtisztább, legláthatóbb módon, melyek a saját magunk számára a legjobb megoldásokkal szolgálnak. Ehhez azonban felülemelkedvén a problémáinkon a másik irányokba kell odafigyelnünk. Lehet félni, de a segítséget ne feledjük el elfogadni ezért, pláne ha nem bízunk meg magunkban eléggé, vagy még nem éppen ismertük meg magunkat nehéz helyzetekben.
Meg is lehet ijedni, az új irányokba viheti azt, aki nem igazán tudja mit is akar ettől a világtól, a legjobb eredmény azonban mégiscsak a végeredmény azon néhány hozadékos dolog mellett, mint például a stressztűrőképesség egyáltalánbeli kialakulása, az élet bonyodalmainak pontosabb mérlegelésének képessége, és úgy általában az élet szebb, tisztább oldalára kerülünk akkor, ha keresztüllátjuk őszintén az egészet. Van néhány dolog, amik kifejezetten jól harmonizálnak ebéli törekvéseinkkel, ilyen például a
környezettudatosság, a saját érdeklődésünk következetes művelése és alakítása, a határaink folyamatos tágítása.

Mindez fontos abban, hogy ilyen helyzetben se vesszünk el, hanem a képességeinkkel élve ösztönösen oldjuk meg ezeket a helyzeteket, ha lehet külső beavatkozás nélkül.

Rovatok:

Kategóriák:

Forrás: