Design, művészet

A design mint fogalom, lényegesen több aktualitást tartalmaz, kissé önzö módon -rossz kifejezéssel élve -. Meghatározó formavilágban mutatja be ösztönszerűen az alkalmazási területének lehetőségeit, segítségül szolgáló elemibb és nagyobb léptékű mozzanatokban.

Ezzel párhuzamban a művészet egy kevésbé lényközpontú kifejezési forma lehet, többel szolgálhat egy rajz, kép, festmény esetében egyaránt szintúgy, mint egy szobor és egy formatervezett használati tárgy egymás mellé helyezésekor.
Mégiscsak sok megválaszolatlan kérdés marad nyitott, ezért érdemes ezt a történeti szempontok alapján figyelni.

A művészet egyidős az emberrel, szándékosan jó vagy rossz, de mindenképpen láttat valamit.
A formatervezés magyarán fogalmazva a huszadik század közepén jelent meg, ezzel magával hozva a szabad verseny fogalma alatt értendő termékek egy a régebbi időkhöz hűen köthető megvalósítását akár már azok megjelenésével.
Ez a fajta egyszerűség hitelesítheti, átváltoztatja mindazt, amit a vásárló, szemlélő értékben mér.
A formaterv magyar fordításban inkább irányfogalma, mintsem teljes körben elfogadható meghatározója az angol design szónak.
Köszönhető ez a kialakulásának hajnalán kelel és nyugat közti határvonalnak, valamint a magyar amúgy is kuriózumszámba menő hagyományok, néhol elszigetelten élő kulönlegességek tiszteletének, mint például a porcelán manufaktúrák...
Az a büszkeség viszont azonos, amitől bátran elfogadható az a vélemény, amiben alkotó kezek munkássága fejezi ki látásmódjukat.

Valamiféle kontraszelekció után, érdemes megvizsgálni, hogy milyen eszközkészlettel a legegyszerűbb rálátni egy kikupódott alkotó által a semmiből létrehozott designra, vagyis arra, hogy mi alkalmazásával válik akár a zsenialitás kézzel foghatóvá.
Ezen a címen angolul, de intuitív formában, rövid címszavakban elsajátîtható egyfajta hozzáállás, aminek segítségével egy gyakorló szakembertől kapható elemi iránymutatás a kezdeti lépésektől a kész design-ig rajzok, festmények formájában.

Kategóriák: