Gimp, hozzáadott érték saját ötlet alapján

Nem kell lemondani a kényelemről akkor sem, ha egy komoly tervezési munkafolyamatot szeretnénk villámgyors és egyszerű fázisokkal letudni.
 

Nem igényel akkora többletet, és ugyanakkor ötletgazdagabbá teheti a tervezést, ha egyrészt előre meghatározott anyagból is dolgozhatunk.

Előnyös lehet a gyakorlatban kreatív webdesign megvalósítása, bármilyen kép öncélú szerkesztése, és színes kiadványok alaki kialakításában.
Ehhez mindössze annyit kell tenni, hogy másképp gondolunk a program ecset és minta eszközére, mint azt a normál gyakorlatban tennénk.

 

Tekintsünk rá leginkább úgy, mint egy nyomóeszköz illetve sablonozó.

Gyűjtsünk alapanyagot akár fényképezőgéppel, vagy az internetről. Saját fénykép esetén a közel azonos beszűrődő fényre, adott esetben az árnyékra, a kívánt megvilágításra kell odafigyelni, amit háttal állva a napnak, esetleg tiszta fénynél derékszögig fordulva tőle, kielégítően elvégezhetünk.

Ecsetek

Színek

Egy egész menüpontot kapott a Gimp-ben a színkezelés, ami többek között -előnézeti képpel- módosítja, kiszűri, átváltoztatja, kiemeli az eltéréseket, eltünteti a nem kívánatos szivárványszíneket. 

Felhasználja ebben a csatornákat, gyakran használt számítógépes színprofilokat (RGB, CMYK), alkalmaz csúsztatható diagrammokat különböző értékekkel, mint a színhőmérséklet, kontraszt, vagy épp az alapszínek csatornái.
 

Kell-e mindenkinek Photoshop?

Mindez nagy segítség az automatikus kivágás előtt (fényképezéskor ehhez használjunk a tárgytól eltérő hátteret, ez lehet egy lap is), mert most csak az alakkal dolgozunk, háttér nélkül.

Ha maradt némi zaj a körvonalaknál, érdemes a kijelölést csökkenteni, esetleg lágyítani, vagy egyszerre adott sorrendben mindkettőt. Ha ekkor a kijelölést invertáljuk, majd töröljük, megkaphatjuk vele a várt eredményt. A felesleges terület ezután törléssel eltávolítható.

Minta és ecset

A folyamat végére megkaptuk az eredményt, tehát készíthetünk belőle ecsetet, mintát.

A Gimp különböző verziói közt vannak eltérések, ez esetben annak az ecset hozzáadása különbözik, ezért ehhez a legegyszerűbb módot érdemes választani. Jelöljük ki az egész területet, majd másoljuk a vágólapra. Ezután azonnal megjelenik a többi ecset között.

Rovatok:

Kategóriák:

Forrás: