Gondolatok a (web) design körül

Az igazság az, hogy minél jobban akar valaki, az annál kevésbé lesz sikeres, azonban tudni azt, hogy mit kell tenni attól még szükséges. Ilyen és hasonló körök naponta többször lejátszódnak, vagy keresztezik egymást az ember életében, tehát a kimerültség nem a legjobb fikció.
Mindenféle forma, szín, illat képes hatást "legalább" gyakorolni a fáradt elmére. A környezet ezért fontos. Konkrét példa nélkül, bármivel is múlatjuk a munkaidőt, szabadidőt, egy idő után lesznek a megszokott dolgok, időnként fel-felbukkanó tárgyak, eseménysorok, amikhez gondolatokat fűzünk, amikhez sallangokat tapasztunk gyakran öntudatlanul. Van aki ragaszkodik a meglátásaihoz, és erről nem is kell lemondania.
Ha mindennek egyszerűségében egy olyan tulajdonság tapasztalható, érzékelhető, érezhető, ami jó irányba tereli, ébren tartja a figyelmet, az átlendít a holtpontokon és képes összefűzni az odáig páratlan dolgokat.
Ez változó tér, nem lehet bedobozolni, azonban az összefüggése a valósággal nagyon is valódi, megfogható. A tervezés gondolatsor, az egymás után szóba jöhető variációk kiválogatása. Mindennek dacára érdemes egy kicsit elmélyedni, és bevetni az ősi világból származó tudást is, ahelyett, hogy az éppen élő trendek bogarászásától várnánk a munkánk eredményességét.

Mert van mikor egy levél rezdülése felforgatja a világot, és van amikor ezer láncfűrész sem rengeti meg.

Szemléletes példa, miben is lehet meglátni, hogy jó-e amit csinálunk? Ha helyet hagyunk elvárásaink beteljesítése helyett, az már pozitív kicsengésű. Ha máshol nem, a keleti világban van erre számos praktika. A lényeg az, hogy ne másoknak kelljen megtenni azt, amit mi elmúlasztottunk, hanem azokkal együtt lehessen megélni valami többre mutató dolgot, mert az alkotói munka, a formák, a színek használata nem egy önző, energiájában elszegényedő öncélű időtöltés, hanem ennek épp a fordítottja.
A műveltség, az alapismeretek, a kultúra fontos, de azt ne feledjük el, hogy minden más mellett a tudásnak is itt a helye. Minden ráfordított energianyalábnak tükröznie kell azt a szellemet, amit a világban elfoglalt helye alapján képes megtölteni.

Ezekkel elejét lehet venni a vacilálásnak, és az akaratlan rombolásnak, ami akkor keletkezhet, ha nem vagyunk képesek választani, dönteni kisebb dolgokban megfelelően, holott mi a jó irányt választottuk, affelé haladtunk. Ez leginkább akkor fordulhat elő, mikor saját magunknak tervezünk, csinálunk valamit.
Ez az a pozitív hozzáállás, amit a rohanás, a dolgok kényszeres akarása könnyen ellenkezőjére fordíthat, akár huzamosabb ideig, nehezen észrevehető módon. Ha nem pótoljuk egy nap során az elvesztett energiát szellemi, fizikai táplálék formájában rövidesen enerváltá, fáradtá válunk, érdemes ezért ezeket a szükségleteket feltérképezni, és ez alapján cselekedni, pótolni azokat a lehető legteljesebb formában, ezzel nagyobb, akár a végtelenségig fokozható teljesítőképességet, tisztább, munkára hajló elmeállapotot, és ütőképesebb eredményeket érhetünk el nem csak aktív életünkben. Egy időre bátran megfeledkezhetünk magunkról, ha esetleg egy probléma megoldásra vár, de a túlzások könnyen stresszt okoznak, a feloldásuk pedig nehéz feladat, ami a koncentráció zavaraihoz vezet.

Címkék:

Kategóriák: