Használjuk ki a rossz időt?!

Ez első hallásra kissé szokatlanul hangzik. Azonban hogy, hogy nem a kinti esős időnek is megvan a maga varázsa, persze ha van egy rendes hely, ahol az időt eltölthetjük.

Bent ilyenkor kora nyáron kevésbé figyelünk oda a dolgokra, persze rendet rakunk, takarítunk, locsoljuk a virágokat stb...
A jó időben lehet sétálni, sportolni, vagy bármilyen más tevékenységet végezni, de aki igazán odafigyel, hogy az idejét otthon a lehető leghasznosabban töltse el, annak van bent is mivel foglalkoznia. Az otthon nem csak meleget és biztonságot nyújt, hanem számtalan lehetőséget is rejt magában.
A mostani modern kor ellenére rengeteg a kihasználatlan tér és a felhasználatlan terület a lakáson, a házon belül, mert ezeket inkább feltöltjük néhány dekorációs elemmel, igazából nem is használt bútorral, vagy bármilyen olyan dologgal, aminek kihasználtsága, valós értéke valójában kevésbé jelentős, mondhatni leginkább státuszuk miatt vannak jelen.
A dohányzóasztal a sarokban, a kovácsoltvas újságtartó a falon. Ezek csak példák, meglehet, hogy pont rosszak, de ennek ellenére a valóságot legalább nagyvonalakban kitűnően érzékeltetik.
Amit mondjuk az ókori, a középkori, vagy a reneszánsz ember "nem akart" (tudott) meghallani, mára természetessé vált. Az információ kora számtalan lehetőséggel kecsegtet, ilyen a nyugatra, majd onnan kelet felé, még a harmadik világbeli (szegényebb) országokba is eljutó távol-keleti gyógyítás, azaz az ázsiai tradicionális, évezredes kultúra a meditációtól kezdődően az akupunktúrán át a jógán keresztül a kisebb helyigényű testmozgások egyéb megnyilvánulási formáiig.

A nyugat sem marad ebben rest persze, az anyagiakon túlmenően felfedezte a saját kézreálló hasznos formuláit, amiket otthon bárki bármikor elvégezhet. Ilyen lehetőség például az agykontroll, a mindenféle sokak szerint túlreklámozott hasznosabb és kevésbé hasznos eszköz, hogy a passzivitástól kicsit eltávolodva, az egészséges dolgokról essék szó.

Sem titok, sem rejtély nincs abban, hogy egy ilyen eszköz mekkora sikert fog aratni. A szerencsefaktor mellett az igény döntő szempont minden esetben. "Csak oda kell figyelni ezekre". Arra, hogy kinek mire van szüksége, illetve, hogy az a dolog, mint "eszköz" a valóságban milyen formában fogja tudni megszolgálni a mellette elköteleződők elvárásait.

Az általános az, hogy az egyszerűség és a kézenfekvő alkalmazhatóság a kulcs. Senki sem szereti ebben a rohanó, stresszel túltelített világban a bonyolult, nehézkes dolgokat. Persze ellensúlyként lehet valakinek épp arra van szüksége, mégis kevesen vannak, akik otthon futógépen hetente legalább egyszer lefutnak egyhuzamban egy maratoni távot, vagy folyton a jóga, a meditáció egyes állapotában töltik idejüket, akkor is, ha amúgy élettel, energiával feltöltődve bizonyára harmonikus életet élnek.

Ha "bent" rendet tettünk, jöhet a kinti világ felfedezése, mondhatnánk, hogy maga az élet. Ez pontosan így van. Egy kissé önazonos és leegyszerűsített szókapcsolattal élve, az aki az otthon melegéből tart ki a szabadba, az látatlanban is lelki gyakorlatot végez, hisz az ember belülről építkezve hozza létre önmagát és közben kifelé tart, úgy ahogyan azt a személyisége, az ízlése szerint a lehető legjobbnak látja.

Itt az idő, adódik a lehetőség, menjünk tehát "bent is ki". Erről van szó, méghozzá a maga egyszerűségében tökéletesen megfogalmazva. Keressünk célpontot, azaz találjunk is célt, ne csak keresgessük azokat.

A valami mellett szorosan elköteleződőknek ez persze mindegy, mert ez is "csak" egy lehetőség, egy újabb tér a többi között, hogy azt csinálják, azzal a dologgal foglalkozzanak, amit nap mint nap úgyis elvégeznének. Azoknak viszont, akik nehezebben találják föl magukat, még az idő milyensége is gondot okozhat, azaz, hogy a sokféle lehetőség közül mit is válasszanak, melyik lesz az a lehetőség, ami az igényeiket maradéktalanul kielégíti majd.
Minden kezdet nehéz, azonban ezt a másutt is bizonyára számtalanszor (persze lehet épp "fordítva") megismételt sorok közti igazságot nem lehet nem észrevenni, figyelmen kívül hagyni, mert ott van a maga csupasz, meztelen valóságával együtt a teljesség minden igénye nélkül, jól látható módon.

Azt, hogy ki mit szeret, mindenki maga dönti el, ugyanakkor az ehhez szükséges energiát is maga "szedi" össze a lelke mélyebb, féltettebb bugyraiból. Már csak ezért sem fog biztosan a magunk számára egy rosszabb, kevésbé szerethető lehetőségre esni a választásunk. Nézelődünk, tapasztalatokat szerzünk a világban és közben kiválasztjuk magunknak a lehetőségeinket. Nem kell kapkodni, nagy dolgokra asszociálni, gondolni rögtön, ezzel együttvéve tehát a rossz időnek is megvannak a saját maga pozitívumai, a könnyen kihasználható lehetőségei.

Rovatok:

Kategóriák:

Forrás: