Ma van a magyar költészet napja: hangadó

A magyar költészet napját József Attila születésnapján,április 11-én ünneplik 1964 óta. Ez alkalomból évente irodalmi előadóestekkel, könyvbemutatókkal, költőtalálkozókkal és -versenyekkel tisztelegnek a magyar líra előtt.

Okos a telefon, okos már a hűtő is, az egész környezetünk lassan okosabb lesz nálunk, egyedül a természet maradt olyan amilyen. Megmaradt annak, amilyen ezer és egymillió évvel ezelőtt volt. Olyanná váltunk ebben a folyton változó világban, mint a púpját az ölében cipelő lovag, aki csakis azért él és hal meg, amire az iskolája megtanította, hogy azt elismerheti.
Az iskola sohasem könnyű, de az élet iskolája, lehet az annyira nehéz is, hogy időnként tompa bicskánk törik beléje, ezért sem oszt bizonyítványt a félév végén. Nem tart bankettet, ha elvégeztük.
Honorálja viszont az erőfeszítéseinket, pontoz, ha kedve úgy tartja, de ettől még nem válik ember felett álló mesterévé sem élőnek sem holtnak. Az ő istene, aki felette áll, és pálcát törhet vár rá, gondolkodásra készteti, s ha némiképp kényszeríti is, ő sem tehet mást, minthogy elfogadja.

Élet, öröm, boldogság, kölcsön nem ad senki belőle, inkább elveszi azt, ami neki ahhoz kell. Ez látszik vagy sem teljesen mindegy is, úgyis szükség lesz majd belőle. A választás, a döntési lehetőség abban van, hogy mennyire akarjuk, mennyire szeretnénk hogy az legyen.

Várhatunk a tényekre, közben élvezhető a napsütés, ahogy mondani szokás, az apróbb örömök. Annyi bizonyos, az élet nem megy sehova.

Rovatok:

Kategóriák:

Forrás: