Mi kell a tökéletes félreértéshez, és ahhoz, hogy mint ember végérvényesen megrekedjünk?!

Van néhány jó választás, ezek segítségével pillanatok alatt megteremtődik az elviselhetetlen légkör. Csepp a tengerben.

A jellemzői:

I. Kontrollálatlan
II. Gyötrő
III. Idegenkedő
IV. Állatias
 

A recept jó, mert ettől jobbára észrevétlen marad az átalakulás. A változás azonnal értelmetlenné válik, megdermed a fagyos közegben, egyúttal meg is szűnik létezni a motiváció.
   Senki sem tökéletes, egyetlen ember és egyetlen hatalom sem az. Ha a cél tökéletesnek látszik, már lehet ok a gyanakvásra. A megtett út és a cél esete, vagyis természetesen az út a fontos, nem pedig, hogy loholva érjünk el a végére. Persze, ha szeretném nyomban megvásárolni azt, amit kiválasztottam, akkor igazából jobb volna nem spórolni hónapról-hónapra, hanem azonnal kézbe venni, megfogdosni, birtokba venni a vágyam tárgyát. Így kerülhet pont a mondat végére, mégis türelemmel az a több hónap sem veszik kárba, építőbb lehet, mintha nem volna gond a pénzügyekkel.
Hosszabb távon egyszerűbb lényegesen, de nem erről van szó.
Akarom a jólétet, de akarok egy teljes életet is, amit élhetek. Szeretnék illeszkedni a társadalomhoz, együttműködni vele, idomulni az elvárásaihoz, a szabályaihoz, ami szerint működhet.
De mindezt teljes emberként, a józan eszem teljes tudatában, összehangoltan a vágyaim az elvárásokkal.
Ebben az életben semmi nem kötelező. Adót kell fizetni persze és be kell tartani a törvényt, de míg az előbbi belátás után elfogadható, és utóbbi akár ésszerűséggel figyelmen kívül is hagyható, mert ez a "keret", és a működése szabályai.
Belátható, ezen felül élvezhetünk jogokat, érezhetjük a biztonságot, amit a rendszer nyújthat, sőt lehetünk magunkon kívül építői, alakítói ennek az egésznek, ha a harmonikus együttműködés, együttélés már nem felelne meg, nem volna épp elég.
Senki ne gondolja, hogy az önzés egy direkt, kurzus után tényszerű rossz tulajdonság. Ellenkezőleg, a saját rendszer, a gondolkodás hiánya, illetve a rendszeresség akadályozottsága, és a meg nem értés okozza és ezért sem elítélendő.
Ahol nincs mód a megértésre, nem adott a lehetőség, ott marad a kétely, a kétség, ennek pedig kételkedés lesz majd a vége mindenkoron.
Valljuk be, ez nem egy gyerekeknek való légkör, mert ők még nem ismerik a hatalom fogalmát csak játszadoznak vele, de egy ilyen a felnőttek biztonságérzetének sem kedvez, a haladásnak, és a már említett változásnak a jó irányba meg egyáltalán, pláne nem.

Rovatok:

Kategóriák:

Forrás: