Mobil operációs rendszerek

Véleményt a funkciógazdagság felől érdemes formálni.Nemtudom mennyire befolyásolja a közembert a gyártók által alkotott vélemény egymásról, de valószínűleg ma a nagy számban elérhető alkalmazás, mobilos szoftverválaszték lehet a befutó a döntés során. A felsoroltak közül mindegyik termék rendelkezik saját honi támogatással, vagy anélkül működtetett szoftverboltal, ahol eladni és kis összegekért venni is lehet programot.
Elég felkapott téma manapság. Jelenleg gyökeres átalakulásban van ez a terület, röviden, egyfajta forradalmat tapasztalhat az, aki olvas efelől, akár csak egy keveset is.

Mindegyik termék rendelezik saját egyéni sikerekkel, egyfelől a W. Mobile, hogy Microsoft termék (Windows), a RIM extrém külsejű telefonok és globális üzenetszerver birtokosa, a Symbian (nemsokára csak Belle) passzív háttérországot alkot, az Android pedig a Google fejlesztette siker.
Alapfunkciókban hiánytalanul egymáshoz idomulnak, de csak ezidáig érdemes irigykedni a más telefonjára. Mindegyik értékes, fontos piaci versenyt geresztő termék, ugyanakkor más irányban képzelik el a távolabbi jövőt.

A RIM átalakításra kényszerül, a mára már jócskán túlszárnyalt 50 milliomodik eladott készülék ellenére is létkérdés, hogy szabadalmainak eladásával sikerül-e időben pénzt szereznie önállósága érdekében, vagy valamelyik más nagy mogullal kényszerül együttműködésre.

A Windows Mobile elenyészően kevés részt birtokol, de mindemellet én kapásból találtam hozzá Total Commandert, Flash playert másik harmincal együtt a chip online letöltőoldalán. Biztosan több, ismert szoftver is létezik erre a variációra.

Symbian, egy kicsikét speciális hozzáállást igényel, a honlapja már nem él, csak a Nokia fejleszti saját termékeinek, nemsokára Belle néven a továbbiakban. Mindazonáltal lehet találni szép számban letöltőoldalakat.

Az Android pedig maga a jövő, platform és szoftverszéles felhasználótömeggel a sarkában.

Méltánytalanul, de jogosan nem említettem együtt az Apple saját operációs rendszerét, mivel ezen a területen jogosan lehet passzív túlélő.

Rovatok:

Címkék:

Kategóriák:

Forrás: