Vissza a jövőbe, HTML 5

Flash fiaskó.

A Flash visszaszorulóban van, gyakorlatilag fölöslegesnek gondolják sokan az aktív webfejlesztésben az erőforrásigényessége miatt, és azért, mert jobbára a google-től eltekintve a kisebb keresők számára láthatatlan.
Az átalakulás a Silverlight-ot sem kíméli, de remélhetőleg nem tűnnek el nyomtalanul ezek a technológiák sem.
 

A HTML5 története

Kattints a képre.

 

Interaktív szemelvény.

A Flash és később a Silverlight idejekorán átrajzolta a tartalomfogyasztás és az interaktivitás közt húzódó határvonalat, aminek létjogosultságához nem férhet kétség.
A vektorgrafika a kiadványszerkesztés technológiája, aminek azonban a web többi elemével is együtt kell működnie, ez elvárás, és nem önálló programként beágyazva szerepeljen a forráskódban.

A HTML 5 a Javascript-el együttműködve ezt a szerepet képes lesz felvállalni, ami magába foglalja a kód láthatóságát is bárki számára.

W3C konzorcium.

A W3C ezzel elveszi a harmadik féltől a lehetőséget, hogy funkcionalitás hijján saját programnyelv, platform támogatásába kezdjen, mivel az a web további szétdarabolódását, elértéktelenedését, azaz az erőviszonyok felborulását jelentené.
 

Firefox OS, nem csak reprezentatív jelleggel.

A most útjára indított mobilos operációs rendszer, a Firefox OS egésze is ezeken az alapokon nyugszik, ezzel is prezentálva a Flash-el és más platformokkal szemben a kezdetekkor elvesztett vonzerejét és előnyét.

Kategóriák: